Behandeling

Tijdens de behandeling zijn een aantal zaken van belang:

  1. Rustige omgeving zodat het dier zich kan ontspannen;
  2. Schone, droge vacht;
  3. De dag zelf geen zware inspanningen;
  4. Niet kort van te voren of erna eten;
  5. De dagen erna rustig aan: niet rijden, niet trainen, geen wedstrijden. Voor paarden geldt een periode van drie weken, voor honden één week.

Een behandeling duurt ongeveer een uur. Tijdens de behandeling maak ik blokkades los en stel het dier daardoor in staat om een nieuwe, optimalere balans te zoeken. Desgewenst bekijk ik ook tuigage en bespreek ik andere omstandigheden als voeding en huisvesting.

Nadere toelichting drie weken paard:

Na de osteopatische behandeling is het verstandig om globaal drie fases aan te houden.
Fase 1: Week 1 na de behandeling: rust. Na de behandeling heeft een paard een week rust nodig. Tijdens deze week is het belangrijk dat het paard de opgehoopte afvalstoffen en verzuringsproducten kwijtraakt. Het beste is het paard gedurende deze week zo zelfstandig en los mogelijk te laten bewegen, bij voorkeur in de wei of paddock. In deze week is het beter niet te rijden, longeren of aan te spannen. Aan de hand stappen mag wel.
Fase 2: Week 2 na de behandeling: ontspannen voorwaarts neerwaarts rijden. Gedurende de tweede week na de behandeling rustig starten met rijden, voorwaarts neerwaarts vanuit ontspanning. Het paard moet leren zijn of haar rug weer goed te gebruiken tijdens het werk. Het paard doet dit zelf, mits ontspannen voorwaarts en neerwaarts gereden. Start bijvoorbeeld met 10 minuten stappen en bouw dit elke dag uit met 5 minuten.
Fase 3: Vanaf week 3 na de behandeling: progressief opbouwen. In deze fase kan de training progressief opgebouwd worden tot het oude trainingsniveau.

Voeding: Pas het krachtvoerrantsoen aan, met name in fase 1 en 2 is dit belangrijk: voer minder krachtvoer en meer hooi. Het paard verricht immers minder arbeid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *