Osteopathie

De stelregels van de osteopathie zijn:

Structure governs function: alle structuren in het lichaam moeten vrij kunnen bewegen binnen de voor die structuur normale kaders. De range van beweeglijkheid bepaalt de functie.

Met structuren wordt alles in het lichaam bedoeld dat kan bewegen: botten, pezen, spieren, bloedvaten, bindweefsel, organen, schedel, ea. Elk verlies van beweeglijkheid heeft effect op de functie van die structuur en meer nog op de balans en beweeglijkheid van het totale lichaam. Belangrijk hierbij is dat beweeglijkheid wordt bepaald door meerdere factoren, met als belangrijkste de neurlogische besturing, zo wordt de basistonus van elke spier, maar ook van bindweefsel, bloedvatwanden, kleppen in het darmstelsel, beweeglijkheid organen (denk aan darmperistaltiek bijvoorbeeld) neurologisch bepaald.

The rule of the artery is sovereign: de regels van de doorbloeding zijn essentieel. Doorbloeding is nodig voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar cellen en voor de afvoer van afvalstoffen uit die cellen. Doorbloedingvermindering in een gebied kan zorgen voor een veelheid aan klachten en kan op zich veroorzaakt worden door meerdere oorzaken: afknelling van een bloedvat, bijvoorbeeld door een hypertone spier, maar ook neurologische overprikkeling vanuit een geblokkeerd wervelsegment kan zorgen voor een samentrekken van de bloedvatwand en daardoor een verminderde doorbloeding.

Osteopathie is holistisch. Dit betekent dat een osteopaat het héle lichaam bij het onderzoek en de behandeling betrekt.

Globaal zijn in de osteopathie twee stromingen te onderscheiden: de structurele osteopathie en de ‘fluid’ osteopathie, ofwel craniosacraal therapie. Een tussenvorm is fasciale release therapie. Alle drie stromingen hebben hetzelfde doel: herstellen van de beweeglijkheid van structuren binnen hun marge, herstellen van de doorbloeding en daardoor het lichaam in staat stellen een nieuwe, optimalere balans te vinden. Binnen mijn praktijk pas ik met name de fasciale release therapie toe.

Fascia betekent bindweefsel. Fascia verbindt alle delen van het lichaam met elkaar, bekleedt organen, spieren, bloedvaten. Kortom, fascia is leven. In de natuurgeneeskunde stelt men dat het zelf genezende vermogen van het lichaam wordt bepaald door de conditie van het Bio Basis Regulatie Systeem (BBRS). Dit is het grofmazige bindweefsel met daarin uiteinden van bloedvaten, zenuwen en lymfevaten en vloeistof. Dit BBRS bekleed het gehele lichaam en ligt tussen de huid en organen en tussen de huid en spieren. Is het BBRS is balans dan is het lichaam gezond.

Hieronder afbeeldingen van oppervlakkige, maar ook diepe fascia bij hond, paard en mens.

Afbeeldingsresultaat voor fascia system + dog
Myo fascia paard
Afbeeldingsresultaat voor fascia system + dog
Gerelateerde afbeelding