Voor honden eigenaren: tuig of halsband

Voor honden eigenaren: tuig of halsband

23 augustus 2017 08:55 Honden 0

Wat is nu beter? Een tuig of een halsband? En welk merk tuig is goed? Antwoord: een tuig of halsband mag een hond op geen enkele manier fysiek beperken. Een loszittende halsband waar NIET aan getrokken wordt is beter dan een strakzittend tuig. Een goed passend tuig waar niet aan getrokken wordt is beter dan een halsband waar wel aan getrokken wordt. Kortom: MAATWERK.

Nu hoor ik wel eens: ” mijn hond zou niet trekken als dat niet goed voor hem was:.. Forget it.. wat dit betreft zijn honden stom en doof. Er zijn honden die zo hard trekken dat ze zichzelf blesseren. Dat komt mogelijk omdat in de natuur GEEN TUIG VOORKOMT.. de evolutie heeft daar geen rekening mee gehouden..

Dus mens, aan u de schone taak uw hond hierbij te begeleiden.

Wanneer past een tuig?

  • Als het nergens strak zit;
  • Als het de beweging van de schouders en de wervelkolom niet hindert;
  • Als er geen zware knip en of ring aan zit die druk op de rug geeft;
  • Als er niet aan getrokken wordt;

Controleer goed of het tuig goed past:

  • Zit het nergens straks? Controleer speciaal de gebieden waar een knip zit;
  • Is dit ook nog zo als je hond beweegt? Controleer of de schouders makkelijk kunnen bewegen (vergeet het schouderblad niet!)
  • Controleer of de knip die de riem met het tuig verbindt de rug niet raakt en niet te zwaar is;
  • Als het tuig af is, zie je het tuig dan nog in vacht? Zie je dan verschillen in de vachtstructuur op de plaats waar het tuig zat? In de geval zit je tuig mogelijk te STRAK.
  • Trekt je hond? Neem les.  Je hond kan zeker leren om niet te trekken, momenteel zijn veel hondentrainers bekwaam om op een positieve manier honden te leren hoe zij zich het beste kunnen gedragen als ze een tuig om hebben en om hun baasjes te leren hoe zij hun honden hierin kunnen begeleiden. Trekken als correctie is fysiek onwenselijk.

WAAROM? De hals en de borst zijn een gevoelig gebied. Vanuit de lage hals treden zenuwen uit de halswervelkolom en verlopen naar een belangrijk zenuwknooppunt in de oksel (plexus brachialis).

Druk in dit gebied kan irritatie van deze zenuwen geven en in het ergste geval uitval. Irritatie van een zenuw kan prikkelingen geven, verkrampingen in spieren, verkramping van bindweefsel en de huid, In onderstaande afbeelding zie je welk stuk huid bij welke halswervel hoort. Klik op de afbeelding om deze te vergroten. C5 verwijst naar Cervicaal 5: de 5e halswervel, C6 naar de zesde halswervel. T2 verwijst naar Thoracaal 2 ofwel de 2e borstwervel. Feitelijk verwijzen ze niet naar de wervel, maar naar de uittredende zenuwen bij die wervel. Hoe dat verloopt zie je in het plaatje hierboven.