Wat is gezondheid

Gezondheid is het vermogen je balans te bewaren, zowel fysiek als emotioneel.

De verhouding tussen de hoeveelheid balast en de hoeveelheid die hersteld kan worden, bepaalt het eindresultaat. Weg kunnen rennen bij stress, zelf geneeskrachtige planten kunnen vinden, steun vinden bij je soortgenoten, uitwisseling van genegenheid, je fijn voelen, dit helpt allemaal om de gezondheid en positieve te wenden.

Wat zijn nu belastingen voor de gezondheid?

  • Gif stoffen uit voeding, medicatie, drinkwater, omgeving. Gif betekent in deze context alles wat niet goed is voor het lichaam;
  • Problemen tijdens de dracht of de geboorte;
  • Herplaatsing of opgroeien zonder of met beperkt sociaal contact;
  • Paarden kunnen zich ook erge zorgen maken over andere paarden, je steeds zorgen maken zorgt zorgt spanning in de buik en kan uitputten;
  • Stressreacties in cellen door tekorten (mineralen, vitaminen, sporenelementen)
  • Stressreacties lichaam door mentale/emotionele stress ervaring: angst, eenzaamheid, pijn, verveling;
  • Overbelasting, verkeerde beweging, slecht passend zadel, pijnlijk bit, krap tuig, trekken aan de riem;
  • Verzuring (oa door voeding, hyperventilatie)
  • Erfelijke factoren, zeker bij honden, maar ook bij katten en paarden
  • Trauma
Het lichaam kan veel zelf herstellen, doch heeft het daar rust en energie voor nodig. Daarom is het zo belangrijk dat paarden, maar zeker ook honden, genoeg tijd krijgen om te rusten en te ontspannen.
Wat doen paarden om hun gezondheid te herstellen? In het wild lopen zij tientallen kilometers per dag en kunnen zij onderweg takken eten, kruiden en planten waarvan zij instinctief weten dat deze bijdragen aan hun gezondheid. Gezond blijven is belangrijk! Als je als paard ziek bent, ben je ten dode opgeschreven. Een zwak paard is een makkelijke prooi. Daarom tonen paarden niet graag hun zwakheden.
Wacht daarom niet tot je paard ziek is, maar geef het nu al toegang tot gezonde voeding, sociaal contact en beweging en vraag om hulp om je paard gezond te HOUDEN.
Omdat paarden niet graag tonen dat er wat mis is, is het verstandig je paard zo nu en dan door een osteopaat te laten behandelen, je zadel te laten controleren, gebit te laten controleren, mest laten onderzoeken en voedingsadvies in te winnen. Ook kun je zorgen dat je paard in de weide beschikking krijgt over gezonde kruiden en planten. Je kunt takken bijvoeren en of gedroogde kruiden. Wat voor paarden ultiem mind full en ontspannend is, is grazen, toch is dat niet voor alle paarden geschikt. In dat geval biedt een paddock paradise uitkomst! Veel beweging en gedoseerd weidegang. Ideaal voor insulineresistente paarden, paarden die snel hoefbevangen worden of te dik zijn. Kortom veel opties om jouw paard zo gezond mogelijk te houden.
Honden zijn geen prooidieren maar juist roofdieren. Toch kunnen ook zij stress ervaren en planten eten om zichzelf te helpen. Gras eten kan helpen om te braken, maar stimuleert ook de darmmotiliteit en helpt het lichaam ontgiften. Sommige honden eten ontlasting van andere honden of dieren. Dit helpt hun eigen darmflora te verbeteren en soms kunnen ze ook nog voedzame delen opnemen. Voor mensen is dit erg onsmakelijk, doch eet jouw hond vieze dingen, vraag je dan af waarom hij of zij dit doet. Wat voor honden erg ontspannend is, is SNUFFELEN, neus aan de grond en ruiken maar. Ook kauwen kalmeert.
Zie in onderstaande afbeelding: je ziet links de effecten van ontspanning op de organen, rechts de effecten van stress. Deze twee systemen werken de hele dag nauw samen en zorgen samen, samen met het hormonale stelsel voor balans. In de rust ofwel ontspannings stand vind herstel plaats.
Als voorbeeld de maag: als een mens, hond of paard steeds stress heeft (dit kan onbewust zijn), dan vermindert de activiteit van de maag. Bij paarden komen nogal eens maagzweren voor. Dit wil zeggen dat de maag reeds lang in dysbalans was voordat de zweer ontstond. Mensen die een maagzweer hebben gehad, weten hoe pijnlijk dit is. Toch blijft het bij paarden vaak onopgemerkt. Zij lijden in stilte.